Navigácia

  • Medzinárodná súťaž "Vianočná pohľadnica"

    Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne vyhlásilo medzinárodnú detskú výtvarnú súťaž Vianočná pohľadnica, do ktorej sa pravidelne zapája niekoľko tisíc detí z celej Európy. Posúťažné výstavy sa realizovali vo viacerých mestách na Slovensku, v Poľsku, Českej republike. Z ocenených prác budú vytlačené oficiálne pohľadnice a katalóg.

    Našu školu reprezentovali žiačky:

    2.A - Michaela Baranová, Eva Capková, Juliana Pitlivková a Vanesa Dupňáková, Emma Vančišinová - 8.ročník a Nela Jesenská - 7.ročník.

    Úspešnou sa stala Michaela Baranová, ktorá získala čestné uznanie.

    Srdečne blahoželáme.

  • Súťaž

  • OZNAM

     

    Základná škola, Ul. karpatská 803/11, 08901 Svidník

    Oznámenie

     

          Riaditeľstvo základnej školy Ul. karpatská 803/11 vo Svidníku Vám oznamuje, že v zmysle zákona NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v platnom znení sa dňa 17.01.2024 v čase od 16,00 hod. uskutočnia voľby do Rady školy pri Základnej škole Ul. karpatská 803/11 vo Svidníku (ďalej len „RŠ“) za kategóriu zástupcovia rodičov. Voliť sa budú 4 zástupcovia rodičov.  

     

    Termín volieb stanovujem na deň:

    17.01.2024 o 16:30 hod.  v budove školy. V čase od 16:00 hod.  do 16:20 hod. prebehne prezentácia.  Hlasovanie sa uskutoční v čase od 16:30 hod. do  16:45 hod. 

         Návrhy kandidátov predkladá (rada rodičov), individuálnu kandidatúru a súhlas kandidáta (formulár je v prílohe tohto oznamu) na člena rady školy za rodičov môžete doručiť poštou alebo osobne na sekretariát školy v termíne do 16.01.2024 do 12,00.hod.

          Volebnú komisiu menovala riaditeľka školy v zložení: Mgr. Lenka Gajdošová – predseda, Mgr. Marian Vitko - člen, Ing. Daniel Lastivka - člen . Volebná komisia v tomto zložení vykonáva svoju činnosť i v prípade opakovanej voľby.

       Voľby sa uskutočnia tajným hlasovaním. Pri voľbe zástupcov rodičov do orgánu školskej samosprávy môžu rodičia uplatniť len jeden hlas bez rozdielu počtu ich detí na škole.

       Platný hlasovací lístok je ten, na ktorom rodič zakrúžkuje poradové čísla najviac štyroch uchádzačov zo zoznamu kandidátov.

         Kandidáti, ktorí získajú najvyšší počet hlasov vo voľbách sa stávajú členmi RŠ pri Základnej škole, Ul. karpatská 803/11vo Svidníku za zástupcov rodičov.

          V prípade rovnosti hlasov sa o víťazovi rozhodne žrebovaním.

       Volič sa po príchode do vestibulu zaregistruje u členov volebnej komisie zápisom do zoznamu oprávnených voličov s uvedením svojho mena, priezviska, mena, priezviska a triedy žiaka, ktorého zastupuje a svojím podpisom potvrdí aj prevzatie hlasovacieho lístka s kandidátmi na člena rady školy. Po zakrúžkovaní poradových čísel zvolených kandidátov vloží hlasovací lístok do volebnej urny za prítomnosti členov/a volebnej komisie.

           Toto oznámenie bude umiestnené na verejne prístupnom mieste v škole.

     

     

     

    Vo Svidníku  11.01.2024                                         Mgr. Nadežda Fedorková

                                                                                              riaditeľka školy

     

     

    Suhlas_so_spracuvanim_osobnych_udajov_RS.doc

    Suhlas_s_kandidaturou_RS(1).doc

     

     

     

  • Matematická súťaž PYTAGORIÁDA

    "Počúvajte, budete múdri. Začiatok múdrosti je ticho."

    Pytagoras V tejto slávnej múdrosti 12.- 13.12.2023 žiaci 3.- 8.ročníka venovali pozornosť najznámejšej matematickej súťaži - Pytagoriáde . Úlohy - zaujímavé, zvedavé, nie vždy typicky "školské".

    PYTAGORIÁDA – ONLINE ŠKOLSKÉ KOLO

    Počas dvoch decembrových dní 12.- 13.12.2023 si svoje matematické zručnosti a rýchlosť
    preverili žiaci 3. – 8. ročníka na školskom kole Pytagoriády. Žiadne tabuľky ani kalkulačky,
    len priestorová predstavivosť a logické uvažovanie.

     

    Medzi úspešných riešiteľov patria títo žiaci:
     

    kategória P4
    1. Michališinová Kristína
    2. Gajdošová Kristína
    3. Baľo Tomáš
    4. Surdenik Ben
    5. Sluk Michael
    6. Kertis Adam
    7. Kolečavová Karolína

    kategória P5
    1. Kovaľ Michal 5.A
    2. Slota Filip 5.A
    3. Korbová Radka 5.A

     

    kategória P7
    1. Michališin Maroš 7.B

     

    kategória P8
    1. Kovaľová Marianna 8.A
    2. Mihalkanin Martin 8.A

    Srdečne blahoželáme a držíme prsty v ďalšom postupe !

  • Vianočný pozdrav

  • VIANOČNÁ BESIEDKA A VIANOČNÉ TRHY ❤️🎄❤️

    Atmosféra a čaro blížiacich sa najkrajších dní v roku nechýba v týchto dňoch ani u nás v škole. Dnes sme mali nezabudnuteľnú Vianočnú besiedku! 🎄🌟

    🌟Deti sa predviedli s nádhernými vystúpeniami plnými vášne a kreativity. Bolo úžasné vidieť ich talent, ako spievali vianočné pesničky, recitovali básne a predvádzali scénky. Učitelia, rodičia, všetci boli nadšení a hrdí na každé dieťa. 

    Veríme, že sme potešili každé jedno srdiečko. 

    🌟Vianočné trhy – medovníčky, punč, vianočný čaj, ozdoby na stromček, svietniky, maľované obrázky, vianočné pozdravy, voňavé sviečky, ikebany ......

    Nádherné výrobky, bolo ťažké vybrať si....

    Atmosféra bola výborná, kupujúci a predávajúci boli spokojní!

    Zo ❤ VEĽKÁ vďaka všetkým predávajúcim a kupujúcim.

    🌟Na záver by sme chceli popriať všetkým deťom, rodičom, učiteľom, starým rodičom, priateľom a známym veselé, pokojné a láskyplné Vianoce, aby človek človeka mal stále rád, aby jeden druhému viac šťastia prial, aby nový rok 2024 za to stál! ❤❤

     

    Vianočná besiedka a vianočné trhy 2023

     

  • Šachový úspech 🏁♟️

    19.januára sa uskutočnil šachový turnaj O pohár primátorky mesta Svidník . 🏁♟️ Naši žiaci v zostave M.Mihalkanin , Š. Šotík , Š. Čabrej , M. Soloviov , D.Kuchcíková , N. Ducárová , Š. Krištof sa tohto podujatia zúčastnili . Získali ako družstvo pre školu krásne 3. miesto. Šimon Krištof , žiak 2.ročníka bol najlepší vo svojej kategórii , ale rozhodol sa podľa šachových pravidiel prevziať si diplom za 3. miestov celkovom hodnotení. Všetkým srdečne blahoželáme! 👏👏

  • Program ERASMUS+

    ​​​​Program Erasmus + už aj v našej škole! 

         Erasmus+ je program EÚ, ktorý má za úlohu podporovať celoživotné vzdelávanie, aktivity, mobilitu študentov a študentiek, kvalitu a efektivitu vzdelávania, rovnosť, sociálnu súdržnosť a aktívne občianstvo mladých ľudí. Preto sme sa rozhodli aj my zapojiť do tohto programu. S poľskými kolegami sme vytvorili projekt na veľmi aktuálnu klimatickú tému: znečisťovanie ovzdušia ( Join the revolution, stop the air pollution!). Spoločne sa budeme venovať rôznym aktivitám na upovedomenie verejnosti o problematike znečisťovania ovzdušia, ale aj o možnej prevencii a jeho ochrane. 

     

     

    ​​​​​​​

     

     

                Do projektu bude zapojených 40 vybraných žiakov zo 6. až 8. ročníka (bližšie pozri pravidlá v prílohe). Súčasťou projektu je aj vycestovanie žiakov našej školy na päť dní do partnerskej školy v Poľsku, ktoré sa uskutoční v školskom roku 2024/2025. Držme si palce, nech je toto začiatok nášho učenia sa cudzieho jazyka za hranicami tried, školy i krajiny!

     

    Pravidla_ucasti_na_projekte_Erasmus_.docx

  • Pozývame Vás...🎄💌

  • OLYMPIÁDA Z ANGLICKÉHO JAZYKA

    Žiaci 6. – 9. ročníka si otestovali svoje vedomosti a zručnosti v súťaži Olympiáda v anglickom jazyku. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách: 1A (6. – 7. ročník) a 1B (8. – 9. ročník).

    Olympiáda bola rozdelená na dve časti – písomný test a ústnu skúšku. V teste žiaci najprv potrápili svoje uši pri pozornom počúvaní dialógu, ďalej si overili úroveň svojej slovnej zásoby a gramatiky a napokon zamerali svoju pozornosť na čítanie s porozumením. V ústnej skúške žiaci ukázali, ako dokážu svoje myšlienky pretaviť do anglického jazyka a ako plynule dokážu reagovať na doplnkové otázky od učiteliek. Po zrátaní všetkých bodov vzniklo nasledujúce poradie:

    Kategória 1A:  1. miesto: Janka Olejárová (VII.A)

                             2. miesto: Viktória Vasilenková (VII.A) Max Ján Siňár (VI.)

                             3. miesto: Alex Surdenik (VII.B)

    Kategória 1B:                          1. miesto: Natália Knišová (IX.)

                                                      2. miesto: Martin Mihalkanin (VIII.)

                                                      3. miesto: Miriam Fecenková (IX.)

    Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, umiestneným gratulujeme a víťazom držíme palce v ďalšom kole súťaže. ❤️❤️❤️

  • POĎAKOVANIE ❤️❤️❤️

  • Primárna prevencia – Povedz drogám NIE!

    Aj v tomto školskom roku pokračujeme v primárnej prevencii v oblasti sociálno-patologických javov
    v spoločnosti. V mesiaci december sa uskutočnili besedy v 7.a a v 7.b triedach s p. Ducárovou.
    Problémy z oblasti legálnych drog, ich vplyv na organizmus mladého školáka a hlavne ako im odolávať
    a vedieť povedať NIE! – to boli hlavné témy tohto stretnutia. Žiaci pracovali v skupinách nad rôzne
    navodenými situáciami, čo viedlo k spolupráci , k utužovaniu vzťahov v triede ako  kolektíve.

  • Najkrajší betlehem 2023 🎄

    Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku aj v tomto roku vyhlásilo tradičnú vianočnú súťaž

    "O najkrajší betlehem 2023".

    Do okresnej súťaže sa zapojili žiaci základných škôl, mládež a dospelí zo špeciálnych škôl. Odborná porota ohodnotila betlehemy vo všetkých súťažných kategóriách, vyberala najzaujímavejšie z nich, ktoré odmenila vecnými cenami a diplomami. Našu školu reprezentovali títo žiaci:

      Juliana Pitlivkova 2.A                                                                                                                                                Dárius Baka 2. A                                                                                                                                                    Nela Jesenská 7.A

    Slávnostné vyhodnotenie súťaže sa uskutočnilo 8.12.2023 o 10.00 hodine vo výstavných priestoroch POS vo Svidníku. Medzi ocenenými nechýbali betlehemy našich žiakov.

    V prvej kategórii získala 1. miesto: Juliana Pitlivková 2. A.

    V druhej kategórii:          3. miesto: Nela Jesenská 7.A

    Výhercom srdečne blahoželáme. Najzaujímavejšie z nich postúpia do finále „Medzinárodnej vianočnej súťaže betlehemov“ v Poľskom meste Dukla. Ocenené práce môžete vidieť vo výstavných priestoroch POS vo Svidníku.

  • Mikuláš, Mikuláš...🎅

     

    Rok s rokom sa stretol a prišiel deťmi najočakávanejší mesiac v roku - december . Každý, veľkí či malí sa tešia na stretnutie s Mikulášom 🎅. Dnes zavítal aj k nám, na ZŠ Karpatskú, aby obdaroval všetky dobré deti 👧👧 Celá jeho družina – anjeli a čerti prišli s ním, aby nás potešili balíčkami sladkostí 🍡🍭🍬. Deti im zarecitovali, aj zaspievali.

    Ďakujeme, Mikuláš, a nezabudni o rok opäť prísť!

    Mikuláš 2023 

     

  • VIANOČNÝ FESTIVAL na ľade ⛸⛸

  • 17.ročník kampane Červené stužky

    Už niekoľko rokov sa naša škola aktívne zapája do projektu Červené stužky. Nebolo to inak ani

    v tomto školskom roku. Informácie pre všetkých boli zverejnené na centrálnej nástenke. Žiačky S.

    Capková , E. Vančišinová a V. Vachnová sa zapojili do výtvarnej súťaže s vytvorením loga kampane.

    Žiaci druhého stupňa si vytvorili triedne družstvá športovcov a zúčastnili sa v medzitriednom

    florbalovom zápase. Všetci hrali na podporu Dňa boja proti AIDS a pre všetkých , ktorí touto

    chorobou trpia. 1.decembra žiaci školy podporili tento deň nosením červeného trička.

     

    Všetkým ďakujeme za podporu kampane „Červené stužky“

    Červené stužky 2023

     

  • Dejepis trochu inak

          Predposledný novembrový týždeň sme hodinu dejepisu v 9.ročníku venovali projektu KRÓKUS.

    V našej klimatickej záhrade dievčatá a chlapci vysadili žlté krókusy.

    Organizácia Holocaust Education Ireland poskytuje školám cibuľky žltých krókusov, ktoré sa na jeseň

    vysádzajú na pamiatku jeden a pol milióna židovských detí, ktoré počas holokaustu zahynuli, a tisícov

    ďalších detí, ktoré sa stali obeťami nacistickej krutosti. Žlté kvety pripomínajú žlté Dávidové hviezdy,

    ktoré boli nútení nosiť. Krókusy začnú kvitnúť v čase Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu

    - koncom zimy (27.január).

         Týmto spôsobom sa na ne nezabúda a ich pamiatka a príbehy sú odovzdávané ďalším generáciám.

  • Privítanie piatakov – KARPAŤÁK 📢📢📢

    Privítanie piatakov – KARPAŤÁK 🎉🎉

    Na našej škole je dobrým zvykom privítať žiakov , ktorí postúpili na II. stupeň ZŠ - piatakov.

    Tento týždeň sa tejto milej udalosti ujali deviatačky. Privítali spolu piatakov A . aj B. triedy na slávnostnom odovzdávaní pamätných listov. Pripravili zároveň pre nich zábavné hry, ktoré mali za úlohu vytvoriť jeden dobrý piatacky kolektív. Za dobré výkony v súťažiach boli odmenení sladkosťami. 

    Prajeme piatakom veľa úspechov na II. stupni ZŠ.  ❤️ ❤️

    KARPAŤÁK 2023/2024

     

  • USMERNENIE K PRIJÍMACIEMU KONANIU NA STREDNÉ ŠKOLY PRE ŠKOLSKÝ ROK 2024/2025

    Riaditelia stredných škôl zverejnia podmienky prijatia na štúdium na strednej škole a kritériá na úspešné

    vykonanie prijímacej skúšky na štúdium vo všetkých odboroch vzdelávania stredných škôl do 30. novembra 2023.

    Proces podávania prihlášok na stredné školy v školskom roku 2023/2024

    a) Zákonný zástupca vypĺňa len jednu prihlášku na vzdelávanie, na ktorej uvedie v poradí podľa záujmu

     - najviac dva netalentové odbory,

     - najviac dva talentové odbory.

    Poradie záujmu je informačné pre riaditeľov základných škôl a stredných škôl, uchádzač stále bude mať

    možnosť potvrdiť rozhodnutie o prijatí na vzdelávanie v ktorejkoľvek zo škôl, na ktorú bol prijatý.

    b) Hodnotenie žiaka na prihláške potvrdzuje riaditeľ základnej školy.

    c) Termíny konania prijímacích skúšok na stredné školy:

          Netalentové odbory

    1. termín: 2.5. – 3.5. 2024

    2. termín: 6.5. – 7.5.2024

         

         Talentové odbory 

    1. termín: 26.4. – 30.4. 2024

    2. termín: 9.5. – 13.5.2024

    Termíny konania prijímacích skúšok na stredné športové školy:

    Overenie špeciálnych schopností, zručností a nadania v odboroch vzdelávania sa na stredných športových školách koná v dvoch fázach:

    prvá fáza - overenie športového výkonu:             25.3. – 19.4.2024

    druhá fáza – psychodiagnostické vyšetrenie:     26.4. – 30.4.2024 (1. termín)

                                                                                      9.5. – 13.5.2024 (2. termín)

     

    d) Termín na podanie (odoslanie) vyplnenej prihlášky na každú strednú školu, na ktorú sa uchádzač hlási, je do 20. marca 2024 pre všetky odbory vzdelávania (talentové odbory aj netalentové odbory).

    e) Povinnými prílohami prihlášky podľa druhu záujmu o štúdium sú:

    - Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti na účel schopnosti študovať zvolený študijný odbor alebo učebný

    odbor predkladá len uchádzač o štúdium v tých študijných odboroch alebo učebných odboroch, ktoré

    ministerstvo školstva do 31. januára 2024  zverejní na webovom sídle v časti regionálne školstvo/vzdelávanie

    na stredných školách, link: https://www.minedu.sk/zoznam-ucebnychodborov-a-studijnych-odborov-v-

    ktorych-sa-vyzaduje-zdravotnasposobilost/.

    - Správa z diagnostického vyšetrenia vykonaná zariadením poradenstva a prevencie nie staršia ako dva roky   -  predkladá len uchádzač so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

    - Vyjadrenie lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore  telovýchovné lekárstvo predkladá len

    uchádzač, ktorý podáva prihlášku na vzdelávanie v strednej športovej škole.

    - Potvrdenie o zmenenej pracovnej schopnosti predkladá len uchádzač so zmenenou pracovnou

    schopnosťou.

    - Vyjadrenie lekára so špecializáciou všeobecné lekárstvo o zdravotnej spôsobilosti študovať zvolený odbor vzdelávania  predkladá len uchádzač so zdravotným znevýhodnením.

    - Kópie diplomov alebo certifikátov, ktoré preukazujú umiestnenie žiaka v predmetovej olympiáde alebo súťaži (nepovinná príloha) predkladá len uchádzač, ktorý uvádza v prihláške umiestnenie v predmetovej

    olympiáde alebo súťaži.

             Forma podania prihlášky

    Zákonný zástupca podáva prihlášku elektronicky.

    a) Konkrétny formulár prihlášky si vygeneruje zo školského informačného systému, ktorý škola používa.

    Niektoré údaje budú predvyplnené z databázy školského informačného systému, ďalšie požadované údaje doplní zákonný zástupca.

    b) Vyplnenú prihlášku odošle prostredníctvom školského informačného systému najneskôr do 14. marca

    2024 základnej škole na potvrdenie hodnotenia. K prihláške pripojí povinné prílohy podľa bodu 1 písm. e) v zoskenovanej podobe ako prílohy k elektronickému podaniu a potvrdí podanie prihlášky.

    c) Riaditeľ základnej školy prihlášku elektronicky potvrdí bezodkladne tak, aby  mohol podať prihlášku na vzdelávanie v zákonnej lehote do 20. marca 2024.

    d) Školský informačný systém po potvrdení prihlášky riaditeľom základnej školy a potvrdení podania

    prihlášky zákonným zástupcom odošle prihlášku všetkým stredným školám, ktorých odbory vzdelávania

    uviedol zákonný zástupca v prihláške. Ak vznikne technický problém s odoslaním prihlášky prostredníctvom školského informačného systému na niektorú zo škôl uvedených v prihláške, zákonný zástupca dostane zo školského informačného systému upozornenie o tom, že prihlášku musí zákonný zástupca vytlačiť, podpísať a do 20. marca 2024 aj s prílohami podať na príslušnú školu poštou alebo osobne.

    Stredné školy budú akceptovať len tie prihlášky, ktoré sú elektronicky overené riaditeľom základnej školy cez školský informačný systém alebo v listinnej podobe potvrdené riaditeľom základnej školy.

               Prijímacie skúšky

    Riaditeľ strednej školy pozve uchádzačov na prijímacie skúšky najneskôr 5 dní pred termínom ich konania.

    Zverejnenie zoznamu uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania

    a) Riaditeľ strednej školy zverejní zoznam uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania dňa 17. mája 2024.

    b) Zákonný zástupca najneskôr 22. mája 2024 (23:59 hod.) písomne potvrdí strednej škole prijatie na

    vzdelávanie.

    c) Zákonný zástupca sa môže proti rozhodnutiu riaditeľa strednej školy o neprijatí odvolať v lehote do 5 dní odo dňa doručenia rozhodnutia

    Druhé kolo prijímacích skúšok sa uskutoční 18.6.2024 – 19.6.2024 (v prípade neprijatia žiaka ani na jednu vybranú školu).

     

     

     

     

     

     

  • Informatická súťaž IBobor

    Informatická súťaž IBOBOR   👨‍💻

    V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií. 

    V našej základnej škole sa súťažilo v čase od 6.11. -10.11. v týchto kategóriách a s týmito výsledkami:

    Kategória DROBEC / 2. a 3. ročník/ z celkového počtu 7 súťažiacich, úspešnými riešiteľmi sú: Michaela Baranová II.A, Viliam Gajdoš II.B, Michal Vašuta II.A, Šimon Krištof  II.B, Adam Pašeň II.B.

    Kategória BOBRÍK /4. a 5. ročník/ z celkového počtu 18 súťažiacich, úspešnými riešiteľmi sú: Ben Surdenik IV., Vanessa Pašeňová IV., Michal Kovaľ V.A, Radka Korbová V.A, Kristína Gajdošová IV., Lívia Kaliňaková V.A, Kristína Michališinová IV.,Tomáš Baľo IV., Šimon Vasilčín IV., Karolína Kolečavová IV., Richard Slivka V.A, Uliana Pavlenko IV., Lea Labunová IV.

    Kategória BENJAMÍN / 6. a 7. ročník/ z celkového počtu 23 súťažiacich, úspešnými riešiteľmi sú: Kristián Vančišin VII.A, Ivana Ilčisková VII.B, Maroš Michališin VII.B

    Kategória KADET / 8.a 9.ročník/z celkového počtu 9 súťažiacich, úspešnými riešiteľm sú: Marianna Kovaľová VIII., Martin Jurkovič IX., Emma Vančišinová VIII., Sofia Anna Capková VIII., Martin Mihalkanin VIII.

    Všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme. Prejavili ochotu a snahu zabojovať a podarilo sa im to. 👏 👏 Tešíme sa už na budúci ročník súťaže IBOBOR.

    Informatická súťaž IBobor

     

strana: